Raw dezerty
Ahojte 🙂 Veľa z vás sa ma pýtalo, čo konzumujem keď nejem cukor. Aké maškrty si doprajem a predovšetkým aké jedlo mi v súčasnosti robí radosť. Je samozrejmé, že si môžem spraviť napríklad palacinky so šľahačkou (bez cukru) a dať si do nich banán, poprípade siahnuť po mojich obľúbených Bombus tyčinkách. Ale ako pohostiť hostí, keď nejem cukor? Rozhodla som sa vás preto oboznámiť s knižkou, ktorá sa mi v súčasnej dobe dostala do ruky a ktorú si neviem vynachváliť. Ide o RAW dezerty, ktoré nie len atraktívne vyzerajú, ale aj chutia.
Je samozrejmé, že som ešte nestihla vyskúšať všetky recepty, no musím povedať, že tie čo som ochutnala boli fantastické. A tak som sa rozhodla sem pridať aspoň to, čo som skúšala.
V receptári som našla tak niečo jednoduché ako aj niečo zložitejšie. Na fotkách vyzerajú koláčiky fantasticky a myslím si, že by človek ani neprišiel na to, že sa jedná o dezerty bez cukru. Koláče sú zväčša robené s ovocným základom, teda jablkový koláč, hrušková torta, jablková štrúdľa, malinové makronky a podobné. Skrátka hlavnou zložkou je práve ovocie, ktorého je v recepte samozrejme veľké množstvo, aby bol dezert naozaj sladký.
Veľmi sa mi páči, že ku každému receptu je písaných pár viet, aby sa človek mohol rozhodnúť, či je dezert to pravé alebo nie. Navyše sa tam nachádza aj pár dobrých tipov, ak by ste nejaké tie suroviny nevedeli nájsť ako ich nahradiť alebo kde ich zakúpiť.
Samozrejmosťou je, že v knihe nájdeme ingrediencie, ktoré potrebujeme. A musím povedať, že ich je niekedy naozaj veľa. Dokonca mám niekedy pocit, že až príliš. No v každom prípade ich treba viac, aby dezert bol chutný a predovšetkým sladký.
Ku každému receptu je priložený aj obrázok ako vyzerá, a teda sa človek môže rozhodnúť či si ho spraví aj podľa vizuálnej stránky. Osobne sa rada rozhodujem hlavne podľa vizuálnej stránky a tieto recepty vyzerajú úchvatne. A ak prídu hostia, aspoň si môžte vybrať to „pravé orechové“, čo bude vyzerať perfektne na pohostenie hostí.
Recepty sú popísané naozaj do podrobna. Myslím si, že pečenie RAW koláčov je podstatne ťažšie ako pečenie tých obyčajných, a tak mi v recepte trocha chýba náročnosť, ktorú by som určite ocenila. Na druhej strane sa mi páči, že je všetko popísané do detailov, a tak som si pri receptoch viac-menej istá, že tam nemám čo pokaziť.
Čo považujem za hlavnú výhodu, vždy je písané aké množstvo dostaneme z danej dávky. Tak si človek aspoň môže povedať, či si chce spraviť dvojitú dávku alebo mu bude tento počet stačiť. A to hlavne v prípade, že nechce dezerty spraviť len pre seba ale aj pre svojich kamarátov a možno i svokrovcov.
14 thoughts on “Raw dezerty”
Nic raw jsem zatím nevyzkoušela 🙂
Tak to ti teda naozaj odporúčam
Mňam, vyzerá to úžasne! Teraz som dostala chuť na sladké 😮 ♡ ◠‿◠ ♡
* Blog de la Licorne *
Ja sladké nejem, no určite ti to príde ako sladké pokrmy 🙂 V podstate sú aj sladké, len bez cukru 🙂
Ja moc raw veci nemusím, ale občas mi niečo zachutí 🙂
Ja som si na to už naozaj zvykla a v týchto receptoch s používa ďatlový alebo agavový sirup ako náhrada cukru, čo môžem
Ja raw vôbec a celkovo sa stravujem totálne nezdravo, ale mamina takéto je, takže sem tam si niečo zobnem :). Dlhodobo by som to nedala, ale raz za čas prečo nie 🙂 (v prípade záujmu si pozri moju odpoveď k môjmu článku Listy 🙂 ,)
Ja sa stravujem tiež nezdravo, no cukor je jediný vec, čo som sa rozhodla, že sa jej naozaj zbavím
Kniha vyzerá super ja si pečiem z knihy sladkosti bez výčitiek. Ale tam používajú aj javorový sirup či med co ty nepouzivas. Ale to vôbec nevadí aj bez nich to ide. Ak aj niečo ukuchtis pochval sa receptom i fotom
Med tu nie je, ale agavový sirup či ďatlový áno. Ale to je trocha rozdiel nakoľko sa do toho umelo nepridáva cukor. 🙂 A včeli sa kŕmia cukrom
Kniha vypadá zajímavě a máš pravdu. Vůbec bych nepoznala, že se jedná o dobroty bez cukru. No, nikdy jsem tohle nezkoušela a zatím ani neplánuji přestat jíst cukr. 🙂
welcometomyworld
Niekedy je však super vynechať cukor, a tak akáto knižka môže byť fakt super u každého 🙂
Mnam to su ale pochúťky 😛 :))
Tammybeaty
Naozaj chutné 🙂