Vyrobte si doma kokosový olej

Vyrobte si doma kokosový olej

Vedeli ste, že kokosový olej si dokážete vyrobiť i sami doma? Musím sa však priznať, že ja uprednostňujem kúpiť takýto kokosový olej, nakoľko to stojí iba pár eur, a hlavne sa s tým nemusím toľko babrať. Pre tých, ktorý by si ho však chceli vyskúšať urobiť ponúkam návod ako na to. V tomto článku vám predstavím, ako si vyrobiť kokosový olej vďaka fermentácií.

Na výrobu budete potrebovať niekoľko kokosov a bavlnenú šatku či iný kus látky.

Ako prvé všetky tri kokosy otvoríme a dôkladne očistíme od škrupiny a iných nečistôt. Tento kokos nevyhadzujte, no šťavu z kokosového oleja prelejte do nejakej nádoby. Na rade je dužina. Z kokosa zoškrabte čo najviac dužiny ako je to možné, a naplňte ňou už spomínanú bavlnenú látku. Túto látku naplnené kokosovou dužinou následne postláčajte a vyžmýkajte tak. Vďaka tomu budete môcť z dužiny získať ešte nejaké to kokosové mlieko.

kokosový olej

Šťavu získanú z kokosu spolu s vyžmýkanou šťavou z látky zlejte do jednej priesvitnej uzatvárateľnej nádoby tak, aby ste mali stále prehľad o tom, ako sa vášmu domácemu kokosovému oleju darí (mať priesvitnú nádobu je v tomto prípade veľmi podstatné). Teraz už len čakať. Nádobu uskladnite do teplejšej miestnosti v izbe, izba by však nemala mať viac ako 32 stupňov, aby kokosový olej mal čas stuhnúť. Teraz už len počkať cca 1 až 2 dni na váš výtvor.

Samotná voda z kokosu sa usadí na dne, pričom samotný kokosový olej sa udrží na vrchu, a na vrchu budete mať biely povrch, ktorý je tvorený bielkovinami z kokosu. Samotný olej sa teda bude nachádzať v prostrednej časti. Olej bude bledo žltej, poprípade priesvitnej farby, a tak ho veľmi ľahko spoznáte. Teraz už len musíte prefiltrovať celú tuto zmes tak, aby ste sa dostali k samotnému kokosovému oleju.

Ako hovorím, proces je trocha komplikovanejší. Alebo lepšie povedané, aj keď nie je komplikovaný, nedostanete veľa kokosového oleja, a aj preto uprednostňujem jeho kúpu v obchode.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *