I Can Spice – okoreňme si život
V každom správnom domove sa samozrejme aj varí. A ku každému chutnému jedlu patria aj koreniny. Po akých koreninách však siahnuť? Ba dokonca, vedeli ste že korenie môže byť aj dobrý darček? Hlavne ak je v takých krásnych dózach ako od I can Spice. Ja som si od nich vybrala hneď niekoľko nádherných korenín. A prekvapivo majú vo veľkom prípade rozličné vyobrazenie.
Chilli ( drvené) – V tomto chilli sú aj zrnká, v ktorých sa intenzívne valí pikantná a ohnivá nálada. Chilli so zrnkami odporúčame k juhoamerickým jedlám, omáčkam, šťavám. K tomuto koreniu servíruj trochu syra a veľmi veľa vody. Priprav pikantnú, chilli čokoládovú polevu, do ktorej nabalíš ovocie z mediteránu. To je výborný recept pre zimné i letné obdobie.
Osobne toto chilli hodnotím veľmi pozitívne. Narozdiel od chilli jalapeno, ktoré tu taktiež nájdete, toto korenie nemusí byť v jedlách až tak ostré. Stačí si len správne nadávkovať množstvo a jemne štiplavé jedlo je tiež na svete. Ak však milujete naozaj štiplavé jedlo, pridajte si hneď niekoľko lyžičiek do jedla. Ja si zvyknem dať cca pol lyžičky do taniera slepačej polievky pre extra pikantnú a úžasnú polievku. Musím povedať, že bez nej by slepačia polievka nebola tým, čo milujem.
Červená paprika (mletá) – Používaj ju ku každému jedlu, ku ktorému by si urobil perkeltový základ (na masti opečená cibuľka) a vždy dbaj na to, aby sa paprika nespálila, lebo potom bude mať horkastú chuť. Spestriť ňou vieš nielen mäsité jedlá ale aj napr. karfiolový paprikáš, ku ktorému pridáš majorán, petržlen a máličko bazalky. K obedu môžeš pripraviť uhorkový šalát, do poobedňajšieho olovrantu papriku pridaj napr. k tvarohovej nátierke.
Červená paprika patrí k neoddeliteľnou súčasťou takmer každého jedla, ktoré doma pripravujem. Preto by som takéto darčekové balenie určite privítala. Červená paprika je tiež vhodná do Pakistanských jedál, ktorý ju taktiež dávajú takmer všade. Osobne si myslím, že červenou paprikou sa nedá nič pokaziť, a preto ak rozmýšľate nad korením ako darček, určite by tam červená paprika nemala chýbať.
Trebuľka (drvená) – Na prvé ochutnanie sa podobá na aníz – má sladkastú chuť a pripomenie ti čerstvý petržlen. K tomu, aby si vybral k tomu hodiace sa jedlo, nemusíš hľadať spomedzi mnoho receptov. Veľmi dobre sa dá spárovať s hríbovými, rybacími, hydinovými jedlami, rovnako ako s červeným mäsom. Je výborná na ochutenie vajíčkových jedál, aj z najvšednejších jedál spraví vzrušujúce jedlo. Priprav si svoju obľúbenú praženicu a poblázni ju trebuľkou. Môžeš k tomu pridať hríby, petržlen, pažítku, ak by si jej chcel pridať i spoločnosť.
Musím sa priznať, že trebuľku som nikdy predtým nevyskúšala. Preto je pre mňa niečím novým a hlavne zaujímavým. Hneď som ju vyskúšala v praženici, ktorá dostala úplne inú chuť. Vajíčkový šalát s trochou trebuľky chutí taktiež úplne inak. Chorenie je voňavé a úžasné, a napriek tomu, že ju ešte používam veľmi opartne, som s trebuľkou nadmerne spokojná.
Pažítka (drvená) – Môžeš ju pridať ku každému jedlu, v ktorom máš rád charakteristickú cibuľovú chuť. Veľmi dobre prospieva zvláštnym jarným pochúťkam. Tí, ktorí majú radi tradičné chute ju pridávajú k nátierkam alebo syrovým krémom. Je výborná v jarných bylinkových maslách, na studených misách, je ozajstnou ozdobou všetkých jedál.
Osobne som zvykla pažítku používať najmä čerstvú, no chcela som ju vyskúšať aj v takejto koreninovej podobe. Musím povedať, že v tejto podobe ju netreba používať až v takom množstve ako normálnu, a polievka chutí naozaj perfektne. Dokonca sa hodí aj do šalátov či plnky na bryndzové pirohy. Na vrch bryndzových pirohov ju však neodporúčam. Inak je to príjemná a najmä chutná zmena.
Ružová himalájska soľ – je obľúbencom šéfov a chef-kuchárov! Je to praveká, čistá prísada bez emulgátorov a znečistenia, ktorá neprechádza ani bieliacim procesom. Je spracovaná ručne. Preto je prirodzená a bohatá na živiny. Môžeš ju použiť k hocijakému jedlu: mäsám, rybám, tofu, zelenine a šalátom.
Himalájskej soli nájdete na tejto stránky naozaj veľké množstvo. U nás sa najčastejšie používa obyčajná soľ, no chcela som vyskúšať zmenu. Himalájska soľ má na prvý pohľad krajšiu farbu, no dôvod prečo by sme obyčajnú soľ mali vymeniť za himalájsku je práe ten, že je oveľa zdravšia a s väčším obsahom minerálov a živín.
Oregano (drvené) – V kuchyniach mediteránu je nevyhnutnosťou ale nateraz sa oregano rozšírilo už aj v Európe, zaradilo sa na popredné miesto. Veľmi dobre je kombinovateľné s petržlenom, cesnakom a bazalkou. Ak týmito koreninami ochutíš grilované mäso alebo omáčku na špagety, môžeš ľahko vytvoriť vo svojom domove taliansku atmosféru. Zaraď túto koreninu do svojich každodenných jedál!
Oregano využívame najmä v pokrmoch ako je pizza, pizzové slimáčiky,… Ja osobne si tieto pokrmy bez nej nedokážem predstaviť. Len prednedávnom som robila šunkovo-syrové slimáčiky, ktoré s oreganom chutia naozaj božsky. Môžete to vyskúšať aj vy. Stačí vyvalkať (alebo kúpiť už predripravené) lístkové cesto, naň natrieť kečup ďalej pridať šunku, syr poprípade kukuricu či hríby a samozrejme trocha soli a oregana. Ďalej zatočiť a nakrájať na slimáčiky. Dť piecť na cca 180°c na 20min a vaše slimáčiky sú na svete.
Rasca (mletá) – Je nielen hospodárna ale aj neskutočne bohato chutí. Skoro každú polievku dotvára na polievku s dokonalejšou chuťou. Rascu je vhodné pridať k hydine (hlavne k husacine), bravčovému mäsu a divine. Hodí sa aj k syrom a tvarohu a za pár sekúnd vykúzliš s ním rodinnú atmosféru ak vyskúšaš recept na rascové pagáčiky.
Počas môjho štúdia v Číne ma môj kamarát z Maroka naučil jeden veľmi zaujímavý tryk. Uvarte hovädzie mäso s trochou korenia. Po uvarení si toto mäso namočte do trocha soli a rasce – hlavne to neprežente so soľou. Odrazu sa vám na prvý pohľad nevýrazné mäso bude zdať ako labužnícky gyros.
Sezam (celý) – Sezam sa oplatí testovať na sladkosti zvanej halva, ktorá obsahuje aj kakao, med, cukor, málo oleja a zrniečka. Je to veľmi jednoduchá a chutná sladkosť. Nezabúdajte, pečené mäso je so sezamom naozaj výborné! Len pár minút treba obetovať na to, aby jedlo bolo naozaj skvelé. Ak nie ste fanúšikom mäsitých jedál, alebo ste vegán, sezam bude pre vás absolútny základ. Výborne sa hodí do spoločnosti cesnaku, mletej papriky, chilli, orechov.
Som veľká milovníčka sezamu a bez neho si ani neviem predstaviťživot. U mňa musí byť v každej slanej maškrte, či už ide o tyčinky, pagáčiky, slimáčiky či hocičo iné. Ba dokonca ho rada pridával aj k orechom. Určite ho poznáte aj vy a chápete, prečo som si ho vybrala.
Každá dóza je vákuovo zabalená, takže sa nemusíte báť, že by sa vám korenie pri prevoze rozsypalo. Taktiež na dolnej strane korenia je písaná doba spotreby.