Chceš aj ty žiť zdravšie?
Opäť je tu nový rok, a s tým prichádzajú novoročné predsavzatia. Ruku hore tí, ktorí chcú schudnúť alebo sa aspoň zdravšie stravovať. Nakoľko sme počas troch rokov mali Covid 19 a s tým spojenú aj karanténu, myslím si, že tento rok je to percento ľudí, ktorí by chceli schudnúť, zdravo sa stravovať alebo zdravo maškrtiť oveľa vyššie. A práve tím patrí nasledujúci článok.
Asi každý človek, ktorý chce schudnúť sa bojí, že so schudnutím prichádzajú „nejedlé a chuťovo zlé jedlá“. Žiadne maškrtenie a samozrejme žiadne prehrešky. Tak tomu však nemusí byť. Vedeli ste, že zdravá výživa môže byť aj chutní? Ba dokonca si môžete aj zamaškrtiť?
Miesto klasického bieleho cukru totiž môžete siahnuť po trstinovom, ktorí je menej škodlivý. Miesto klasických čokolád môžete siahnuť po tých, ktoré majú vyššie percento kakaa. A síce si na tú chuť bude treba zo začiatku zvyknúť, tak stále tá premena stojí zato.
Čo sa týka čokolád, pred pár rokmi som sa rozhodla, že na rok nebudem konzumovať cukor. Respektíve, cukor budem konzumovať iba v prípade ovocného cukru vo forme ovocia. Práve preto som prestala jesť jogurty, chipsy, slané tyčinky, a samozrejme sladkosti. Všetky tieto produkty totiž v sebe obsahovali aspoň trocha cukru, a teda som to zo svojho jedálnička vyradila. A čo sa týka čokolád? Tam som prešla na 100% čokolády. Prvý deň, keď som vyskúšala 100% čokoládu mi prišla horká, no o cca týždeň, dva mi prišla sladká, ale nie presladená a veľmi chutná. A to podotýkam, že nemám rada horké veci. Podľa môjho názoru je to tým, že keď som vyradila sladké potraviny z môjho jedálnička, tak môj jazyk a moje chuťové poháriky začali byť citlivejšie na akýkoľvek prísun sladkej potraviny. Ba dokonca aj ovocie mi prišlo oveľa chutnejšie.
Vy však nemusíte ísť do takého extrému, a môžete vyskúšať napríklad čokoládu so zníženým obsahom tuku, čokoládu s proteínom alebo horkú čokoládu. Nemusí byť hneď 100%.